top of page

Takvim Çeşitleri

2024 takvim sezonunun açılmış olduğu bu dönemde, takvim çeşitleri hakkında fikir sahibi olacağınız ve takvim siparişinizi vermekte daha rahat karar verebileceğiniz bir blog yazısı hazırladık sizlere ...

Takvim çeşitlerine geçmeden önce, etkili bir tanıtım materyali olan promosyon takvimin öneminden ve avantajlarından bahsedelim.


Takvim' in Promosyon Olarak Önemi

Günümüz ticari hayatında firmaların kendilerini, müşterilerine tanıtma ihtiyacı doğmuştur. Yaptıkları işi müşterilere aktarmanın yanı sıra, uzun süre müşterilerinin elinin altında bulunacak ve kullanacakları bir materyali reklam amacı ile kullanmaları, firmalar açısından ucuz ve uzun süreli bir reklam materyali olan takvimi doğurmuştur.



Takvim'in Promosyon Materyali Olarak Avantajları

1) Uzun süreli müşterinin elinin altında bulunacak bir promosyon ürünüdür.

2) Kullanım sıklığı çok fazla olan bir promosyon ürünüdür.

3) Çeşitlerine göre fiyat aralığı geniş olan bir promosyon ürünüdür.

4) Kurumsallığı vurgulayacak ve kaliteye değer katacak bir promosyon ürünüdür.







Takvim Çeşitleri

Kullanım amaçlarına göre farklı takvim çeşitleri bulunmaktadır. En yaygın olanları şunlardır:

1. Gemici Takvimi Bir önceki ay, içinde bulunulan ay ve sonraki ayı göstermek üzere tasarlanmış takvimdir. Denizcilik şirketleri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış olsa da günümüzde tüm ticaret yapan firmalar tarafından kullanılan bir promosyon takvim çeşidi olmuştur. Denizcilik şirketleri için tasarlanmış olmasının sebebi, geminin yük planlamasını rahatça yapabilmektir. Denizcilik şirketleri, dünyanın herhangi bir limanında bulunan gemilerin rotasına göre nakliyat programları yapmak zorundadır. Aksi halde binlerce mil uzaklığa yük götürmüş bir gemi okyanusu boş boş geçmek zorunda kalacak ve zarar edecektir. Gemi bir yerden yola çıkmışken varacağı limanla ilgili iş anlaşması vs. yapmak zorundadır. İşte bu noktada geminin kalkış tarihi, varış tarihi vs. hesaplanırken geçmiş ay, içinde bulunulacak ay ve gelecek ay aynı anda görülmesi lazımdır. Denizcilik şirketlerinin ofislerinde asılı bu takvim üzerinde planlama yapılır. Hatta bundan dolayı denizci takvimi olarak da adlandırılmaktadır. Promosyon sektöründe en çok tercih edilen takvim çeşididir.



2. Masa Takvimi Adından da anlaşılacağı üzerine ofis ya da evlerde bulunan masaların üzerinde kullanılmaya göre tasarlanmış takvimlere masa takvimleri denir. Bunların en önemli özellikleri çift taraflı olmalarıdır. Takvim, hem masada oturan hem de karşı tarafta oturan kişiler tarafından görülebileceği gibi, masanın karşı tarafında oturanın firmanın reklamını görmesi de sağlanabilir. *Spiral uygulaması ağırlıklı olarak kullanılır. Bunun yanında diğer ciltleme yöntemleri de kullanılabilir.

Spiral birden çok sayfayı bir arada tutmak ve çift yönlü kullanımı kolaylaştırmak için kullanılan ciltleme yöntemidir. Kullanılan materyalin metal olmasından kaynaklı olarak telli takvim, tel spiralli takvim gibi isimlerle de anılmaktadır. Masa takvimi taşıyıcı özelliğine göre karton taşıyıcılı masa takvimi ve sert taşıyıcılı masa takvimi olarak ikiye ayrılmaktadır. ​


Karton taşıyıcılı masa takvimi ; yaprakların altına gelen taşıyıcı için 350 gr Amerikan Bristol kağıt kullanılmaktadır.

Sert taşıyıcılı masa takvimi ; yaprakların altına gelen taşıyıcı için 2 mm mukavva üzerine 170 gr kuşe kağıt ****taslama yapılmaktadır.

Taslama ; mukavva ve benzeri malzeme üzerine kağıt, cilt bezi, deri vb. malzemelerin tutkal ile sıvanması işlemine denir.





Duvar takvimleri, kullanım yerleri olarak duvarların kullanıldığı takvim çeşitleridir. Masa takvimi olsun, duvar takvimi olsun her biri isteğe bağlı olarak aylık, üçer aylık ve yıllık olarak tasarlanır. Bristol kağıt, kuşe kağıt, 1. hamur kağıt gibi kağıt türlerine baskı yapılabilir.






Haftalık masa takvimleri genellikle ofis masalarının üzerinde kullanılan takvim çeşididir. Her hafta bir sayfada gösterilmek üzere toplam 52 sayfadan oluşmaktadır. 80 gr 1. hamur kağıda baskı yapıldığından üzerine not almak veya haftalık plan oluşturmak için de kullanılmaktadır.





Masa sümeni takvimi haftalık masa takvimi ile benzer özellikler gösterdiğinden dolayı karıştırılabilmektedir. Masa sümeni takvimi ölçüleri haftalık masa takvimine göre daha büyüktür. Genellikle a3 (29x42 cm) , 32x45 cm veya 35x50 cm ölçülerinde olmaktadır. Masa sümeni takvimi de haftalık masa takvimi gibi ofis masalarının üzerinde kullanılan bir takvim çeşididir. Masa sümeni takviminde her sayfada 12 ay takvim gösterilir, toplam 50 sayfadan oluşur. 80 gr 1. hamur kağıda baskı yapıldığından üzerine not almak ve plan oluşturmak için de kullanılır.

bottom of page